Japoniška marmurinė jautiena – kaip nepasiklysti pasiūlos gausybėje

Garsiosios japoniškos Wagyu jautienos kilmė skaičiuojama nuo antrojo tūkstantmečio pradžios, kuomet šie gyvuliai buvo naudojami darbui ryžių laukuose. Tačiau nūdienoje tai – pati brangiausia marmurinė jautiena pasaulyje. Mėsos marmuriškumas toks intensyvus, jog kartais galima pamanyti, kad tai gabalas riebalų, švelniai išmargintas mėsos marmuru!

Nuotr. šaltinis www.recipeshubs.com
Nuotr. šaltinis www.recipeshubs.com

Brangiausia, A5 kokybės rango jautiena yra vertinama pagal keturis skirtingus kriterijus – marmuriškumo intensyvumas, riebalo spalva, pačio mėsos gabalo spalva ir forma. Nenuostabu, jog šiuose reikalavimuose aukščiausią įvertinimą gavusi mėsa kainuoja fantastišką sumą – už nepilnus 3 kilogramus A5 kokybės lygio marmurinio jautienos antrekoto gali tekti atseikėti apie 1300 Eur.

Ši japoniška jautiena dažniausiai vadinama bendriniu Kobės vardu, nepriklausomai nuo to, kur jautis buvo augintas – Japonijoje, Australijoje ar JAV. Tačiau iš tiesų Kobės pavadinimas dar nereiškia nei kokybės, nei apskritai jautienos. Pirmiausiai Kobė yra miestas, Hyogo prefektūros sostinė, ir tik nedidelė dalis ten užaugintos Wagyu jautienos gali būti vertinama kaip aukščiausios rūšies. Tačiau šį pavadinimą pradėjus vartoti taip dažnai, ir tiek daug rūšių jautienos apibūdinti, kad jis jau beveik neteko bet kokios kokybės reikšmės.

Nuotr. šaltinis www.debragga.com
Nuotr. šaltinis www.debragga.com

Kas penkerius metus Japonijoje rengiamose Wagyu nacionalinėse varžybose, dar vadinamose “Wagyu Olimpinėse žaidynėse”, jaučių augintojai iš visos šalies atvyksta varžytis su savo auginamų gyvulių mėsa. Pastarasias dvejas varžybas laimėjo jaučių augintojai iš Miyazaki, ir beveik 85% visos Japonijoje užauginamos Wagyu jautienos turi Miyazaki genetiką. Net ir dauguma tos, kuri auginama Kobėje!

Šie faktai rodo, kaip svarbu aiškiai ir konkrečiai žinoti informaciją apie labiausiai pasaulyje vertinamą japonišką Wagyu jautieną.

Dar viena išskirtinė juodų trumpaplaukių galvijų mėsa, kurios dažniausia galite paragauti Gifu prefektūroje – čia išauginta Hidos jautiena. Hida-gyu vadinama aukščiausius standartus atitinkanti Hidos jautiena. Tam, kad marmurinė jautiena galėtų vadintis šiuo vardu, ji turi atitikti tam tikrus standartus, taikomus jos tvirtumui ir tekstūrai, kuriuos nustato jautieną vertinanti Japonijos mėsos klasifikavimo asociacija.

Nuotr. šaltinis www.centrair.jp
Nuotr. šaltinis www.centrair.jp

Kaip ir Wagyu, Hidos jautienos kokybė vertinama pagal marmuriškumo intensyvumą, kuris priklauso tiek nuo galvijų genetikos, tiek ir nuo auginimo technikos. Sakoma, jog Hida-gyu jautienos kilmė siejama su vienu jaučiu, vardu “Yasufuku”, augintu 1981 m. Jo genetika buvo tokia gera, kad jis sugebėjo susilaukti palikuonių pasižyminčių aukščiausios kokybės mėsa, ir per savo gyvenimą jų paliko nei daug, nei mažai – 39,000.

Taigi, ar jau skubate užsisakyti savo bilietus į Japoniją, kad paragautumėte išskirtinio skonio, burnoje tirpstančios jautienos, kuriai priklausomybė išsivysto nuo pirmo kąsnio? 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *