Japoniškas sūrio pyragas (スフレチーズケーキ)

Japoniško sūrio pyrago (スフレチーズケーキ) receptai jau senokai muša populiarumo rekordus.

Lengvos tekstūros kepinys, panašus į sufle – tradicinis japoniškas desertas, kurį japonai dar vadina vatiniu pyragu.  Šis desertas labai populiarus ir už Japonijos ribų.  Jeigu lankysitės Japonijoje, būtinai  paragaukite nuostabiojo pyrago.

Švelnus ir purus  pyragas bus puiki dovana tikram sūrio mėgėjui. Jūsų burnoje tirpte ištirps  dviejų komponentų derinys-  kreminio varškės pyrago ir puraus sufle… Tokio gardėsio tikrai neatsisakysite dar ir dar kartą…

Tačiau reikia paminėti, kad Japonijos kepyklose tokio kepinio kaip „Japoniškas sūrio pyragas“ paprastai nėra.

Greičiausiai pamatysite trijų rūšių pavadinimus:

Keptas sūrio pyragas  (ベ イ ク ド チ ー ズ ケ ー キ)
Nekeptas sūrio pyragas (レ ア チ ー ズ ケ ー キ)
Sufle sūrio pyragas  (ス フ レ チ ー ズ ケ ー キ)

Keptas sūrio pyragas – tai tipiškas sūrio pyragas. Jame yra kiaušinių, grietinėlės, miltų. Pyragas kepamas orkaitėje. Kartais dedama sausainių pluta dugne, o kartais – ne.

Nekeptas sūrio pyragas gaminamas iš grietinėlės sūrio, grietinėlės ir želatinos,  atšaldomas šaldytuve. Kiaušiniai nenaudojami šiame recepte. Ši versija dažnai patiekiama su uogomis ar kitokiais vaisiais.

„Sufle sūrio pyragas“ yra tas, kurio ieškote. Ši pyrago versija kilusi iš Japonijos ir yra plačiai žinoma kaip „Japoniškas sūrio pyragas“. Arba dar vadinamas „Japoniškas vatinis sūrio pyragas“. Recepte naudojami kiaušinių baltymai, o pyragas kepamas vandens vonelėje.

 

Receptas:

15 g nesūdyto sviesto (kepimo popieriui sutepti)
6 didelių kiaušinių
300 g kreminio sūrio  (pvz.: „Philadelphia“)
60 g nesūdyto sviesto
200 g riebios grietinėlės
60 g  cukraus
80 g miltų
1/2 citrinos
30 g citrinų sulčių
100 g cukraus
2 šaukštai abrikosų uogiene (glazūrai)
šaukštelis karšto vandens (glazūrai)
1. Paruošiame kepimo popieriaus juosteles kepimo formai iškloti, padarome „rankenėles“, kad pyragą būtų lengviau iškelti. Ir atidžiai patepame sviestu.
2.   Įkaitinkite orkaitę iki 180 ° C.  Nors po to kepsime 160 ° C temperatūroje. Taip drome, nes kai atidarysite orkaitę (kad įdėtumėte sūrio pyragą) jūs prarasite dalį šilumos, todėl pradžioje įkaitiname  šiek tiek labiau.
3.  Atkreipkite dėmesį- labai svarbu, kad ingredientai būtų paruošti prieš pradedant juos maišyti. 6 kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių.
Baltymus atšaldykite.
4. Paimkite vidutinį puodą, pripildytą 5 cm vandens ir užvirkite. Į dubenį įpilkite 300 g  kreminio sūrio, 60 g nesūdyto sviesto, 200 g riebios grietinėlės ir 60 g cukraus. Įstatykite dubenį į puodą su verdančiu vandeniu. Maišant palaukite kol sviestas ir sūris ištirps, tuomet dubenį išimkite iš vandens vonelės.
5. Į šiltą grietinėlės sūrio ir sviesto mišinį įmaišykite 6 kiaušinių trynius. Dėkite po vieną trynį, vis įsitikindami, kad kiekvienas kiaušinio trynys gerai išmaišytas.
 6. Naudodami sietelį įmaišykite 80g miltų,
Tada „perpilkite“ tešlą per tą patį sietelį į švarų didelį dubenį ir gausite  šilkinės tekstūros tešlą.
7. Pusės citrinos žievelės įtarkuokite į tešlą. Stebėkite, kad įtarkuotumėte tik geltoną dalį. 
Po to išspauskite 30 g  citrinų sulčių, įmaišykite į tešlą ir visą tešlą kolkas atidėkite.
8. Į orkaitę įstatykite skardą ir į ją įpilkite šiek tiek vandens.
9. Atvėsintus kiaušinių baltymus, šaltame dubenyje gerai išplakite. Pradėkite plakti vidutiniu greičiu, kol kiaušinių baltymai tampa nepermatomi. Tada lėtai įpilkite 100 g cukraus.
Supylus visą cukrų, padidinkite maišytuvo greitį. Išplakite iki standžių putų.
Tuomet dėkite išplaktus baltymus porcijomis į sūrio mišinį ir švelniai maišykite.
10. Tada išpilkite tešlą į paruoštą kepimo skardą. Kelis kartus stuktelkite skardą į stalą, kad pašalintumėte visas tešloje esančias oro pūsles.
11. Sumažinkite orkaitės temperatūrą nuo 180 ° C iki 160 ° C ir kepkite 70-75 minučių. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 ° C ir kepkite dar 10 minučių, kol susidarys aukso spalvos plutelė.
12. Išjunkite orkaitę ir 15-20 minučių pravėrę orkaitės dureles palaikykite pyragą orkaitės viduje, kad „nesukristų“.
Po to švelniai ištraukite pyragą naudodami  popieriaus  „rankenėles“.

Pašalinkite kepimo popierių.
13. Sumaišykite 2 šaukštus abrikosų uogienės ir 1 šaukštelį vandens mažame dubenyje. Abrikosų mišiniu sutepkite sūrio pyrago viršų. Leiskite atvėsti iki kambario temperatūros. 
Kepinį galima laikyti  3-4 dienas ar 3-4 savaites šaldytuve.

Pateikiame dar vieną receptą:

Reikės- 3 kiaušinių 120 g baltojo šokolado 120 g „Philadelphia“ tipo sūrio (neutralaus skonio).

Pirmiausia reikia atskirti kiaušinių baltymus nuo trynių. Prieš tai kiaušinius reikėtų palaikyti šaldytuve, kad išplakti baltymai būtų tvirtesni. Orkaitė turi būti įkaitinta iki 170 laipsnių. Šokoladą sulaužyti, dėti į dubenį ir ištirpinti virš verdančio puodo. Baltymus labai gerai išplakti mikseriu, kol susidarys tvirta puta – ji turi nekristi apvertus dubenį.

Po to į šokoladą reikia įmaišyti sūrį, nukelti nuo garų puodo ir įmaišyti trynius. Į šią masę atsargiai įmaišyti trečdalį plaktų baltymų. Po to įmaišyti visus likusius baltymus. Kepimo popierių ištepti aliejumi ar sviestu, iškloti juo maždaug 15 cm skersmens kepimo skardą, suformuoti bortelius. Supilti tešlą, lengvai pakratyti skardelę, kad pasišalintų oro burbuliukai. Dėti ant didesnės skardos, į ją įpilti karšto vandens. Jeigu jūsų skarda – su nuimamais šonais, reikėtų tvirtai apjuosti ją keletą kartų folija, kad į vidų nepribėgtų vandens. Dėti į įkaitintą orkaitę ir 15 min. kepti 170 laipsnių temperatūroje, po to dar 15 minučių – 160 laipsnių temperatūroje. Išjungus kaitinimą palikti pyragą pastovėti orkaitėje 15 minučių. Išėmus reikia dėti ant grotelių ir palikti visiškai atvėsti. Apibarstyti cukraus pudra ir patiekti.
https://www.justonecookbook.com/souffle-japanese-cheesecake/

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *