Kodėl geriausias pasaulio restoranas „Noma“ išsikraustė į Japoniją?

“Rene pasakė – aš noriu visus jus susirinkti, ir vykti kartu į Japoniją. Pasilinksminkime!”

Rene – tai garsusis šefas Rene Redzepi, kurio dviejų Michelin žvaigždžių restoranas “Noma” Kopenhagoje 2014 metais vėl buvo apdovanotas pirmąja vieta pasaulio restoranų Top 50-tuke. Atsiimdamas šį garbingą apdovanojimą šefas pranešė stulbinančią naujieną – jis uždaro Nomą, pasiima kasmetines atostogas ir.. išveža restoraną į Tokyo.

Nuotr. iš www.kayoubidesu.com
Nuotr. iš www.kayoubidesu.com

“Restoraną” – tai ne tik kelis šefus. Kartu su Rene Redzepi į Japonijos sostinę išvyko visi darbuotojai – nuo virtuvės darbuotojų ir aptarnaujančio personalo, iki daug metų restorane dirbančio indų plovėjo.

Noma restoranas Japonijoje? O kas, jei žmonėms nepatiks meniu? Tai buvo tikėtinas scenarijus garsiajam pasaulio virtuvės šefui – Noma restorane Tokijuje Rene Redzepi suplanavo tiekti visiškai kitokį meniu nei Kopenhagoje. Japonijoje jo virtuvėje turėjo būti gaminami patiekalai tik iš tradicinių japoniškų ingridientų.

Restoranas atsidarė 2015-ųjų metų sausį Tokyo Mandarin Oriental viešbutyje, ir veikė tik šešias savaites, tačiau kalbos netyla iki šiol – sakoma, kad laimingieji, patekę į šį eksperimentinį restoraną, savo patirties nepamirš niekada.

Nuotr. iš www.kayoubidesu.com
Nuotr. iš www.kayoubidesu.com

Atidarymo patiekalas buvo krevetės, pagardintos skruzdėlėmis iš Nagano. Šis patiekalas tikriausiai buvo skirtas šokiruoti tuos, kas prieš tai nebuvo lankęsi Noma restorane Kopenhagoje, ir valgę vieno iš garsiausių patiekalų – jautienos tartaro su skruzdėlėmis.

Kodėl Japonija, “The Japan Times” klausia šefo Rene? Atsakymas gana nuspėjamas visiems japoniško maisto kultūros gerbėjams – šios šalies virtuvė jį suintrigavo savo kompleksiškumu, ir leido suprasti, kad būtent čia yra galimybė daug ko išmokti. Tačiau pažinti šią metų metus besiformavusią, išskirtinę Japonijos gaminimo ir patiekalų kultūrą ir visas jų dedamąsias dalis tikriausiai užimtų visą gyvenimą.

Geriausiam pasaulio restoranui vadovaujantis Rene Redzepi nesipuikuoja ir teigia, kad kai kurios patirtys Japonijoje jį tiesiog pribloškė. Viena iš jų – apsilankymas Tsukidži žuvų turguje. Čia šefas pataria nueiti visiems, norintiems pažinti Japonijos maisto kultūrą. Šiuos savo įspūdžius Noma restorano šefas iliustruoja nuotaikingu pavyzdžiu, sakydamas, jog patirtis Tsukidži jam buvo tokia pat stipri, lyg archeologijos studentui nuvykti į Egiptą ir besipraktikuojant netikėtai atrasti dar vieną piramidę. Paklaustas, koks vienas Japonijos virtuvės patiekalas iki šiol išlikęs jo atmintyje, Rene Redzepi išskiria tofu, patiektą su miso-yuzu padažu Kyote esančiame Kikunoi Honten tradiciniame japoniškame restorane.

Daugiau apie šį išskirtinį įvykį, kuomet geriausias pasaulio restoranas Noma šešioms savaitėms išvyko į Japoniją galėsite išvysti dokumentiniame filme “Skruzdėlės ant krevetės (Ants on a Shrimp)”. Čia pamatysite filmo, kurį tikimės greitu metu išvysti ir Lietuvoje, ištrauką. Ants on a Shrimp“

 

Pagal The Japan Times ir http://www.kayoubidesu.com parengė Agnė Kudarauskienė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *