Onigiri – tobuliems japoniškiems pusryčiams

Kiekviena šalis turi savas pusryčių tradicijas – traškūs raguoliai, kiaušinienės, dešrelės su pupelėmis ir džemu. O kokius pusryčius ragautumėte Tekančios saulės šalyje?

Tobuliems japoniškiems pusryčiams tinkantis Onigiri – tai sumuštinį šiek tiek primenantis ryžių kamuoliukas su įvairiais pikantiškais įdarais, kurį dažnai pamatysite valgant kartu su miso sriuba ir japonišku omletu.

Turtingoje Japonijos istorijoje Onigiri atsiradimas datuojamas net 2000 metų atgal, kuomet užfiksuotas keptų ryžių kamuoliukų gaminimas iš lipnių ryžių. O pirmajame ekiben (traukinių stotyse pardavinėjamose išsinešimui skirtose maisto dėžutėse), kuris buvo parduotas Utsunomiya stotyje, buvo galima rasti į džiovintą bambuko suvyniotus du ryžių kamuoliukus su umeboshi (japoninėmis slyvomis) įdaru ir juodosiomis sezamo sėklomis, patiektus su marinuotais japoniniais ridikais daikon.

omusubi
omusubi

Vienas iš dažniausiai sutinkamų Onigiri, kuriuos galite įsigyti prekybos centruose ar traukinių stotyse vadinamas omusubi, ir yra trikampės formos, tačiau Onigiri gali būti įvairių formų.

Geras Onigiri turi būti pagamintas rankomis, ir ne per stipriai supakuotas, kad ryžiai ir įdaras išliktų minkštos, purios konsistencijos.

Gaminant Onigiri svarbiausias komponentas yra ryžiai. Juos galima gaminti iš baltųjų ar rudųjų ryžių, juos maišant su įvairiomis sėklomis, taip suteikiant skirtingų skonių ir aromatų. Onigiri įdarai – dar viena improvizacijos nestokojanti dalis, kadangi jie gali būti ir vegetariški (įvairūs dumbliai, fermentuotos sojų pupelės, marinuoti žalumynai ir kt.), arba mėsiški (kepta lašiša, tunas, višiena).

Maisto išvaizdai daug dėmesio teikiantys japonai neretai Onigiri gamina įvairiausių formų, kurios paverčia šiuos ryžių kamuolėlius mažyčiais meno kūriniais.

Nuotr. šaltinis www.ohgizmo.com
Nuotr. šaltinis www.ohgizmo.com

Onigiri receptas, kurį lengvai pasigaminsite savo namuose, su Jūsų turimais ingridientais:

  1. IŠVIRKITE RYŽIUS. Ryžių kiekį pasirinkite pagal tai, kiek Onigiri ruošiatės gaminti. Svarbu pasirinkti lipnius ryžius, tad puikiai tiks visose parduotuvėse esantys ryžiai sušiams. Virdami ryžius naudokite proporcijas 1:1. Prieš virdami ryžius gerai išplaukite, keletą kartų keisdami vandenį, kol šis bus skaidrus. Virimui naudokite instrukcijas esančias ant ryžių pokelio.
  2. SUFORMUOKITE ONIGIRI. Lengvai suvilgykite delnus vandeniu, ir pirštais paėmę žiupsnelį druskos ją ištirpinkite tarp delnų, tam, kad formuojamas ryžių kamuoliukas įgautų šiek tiek sūrumo. Paimkite į druska suvilgytus delnus apie 100 gr. virtų, šiek tiek atvėsusių ryžių, ir suformuokite Onigiri jums patinkančios formos – apvalų, trikampį ar cilindro.
  3. PASIRUOŠKITE NORI LAPĄ, kurį naudosite Onigiri. Nori – jūros dumblių lapai, kurie naudojami Onigiri suvynioti, dažniausiai būna tradicinių išmatavimų – 21 x 19 cm. Tad jį padalinkite į mažesnius kvadratėlius, priklausomai nuo to, kokio dydžio Nori Jums prireiks gaminant Onigiri.

    nori lapo paruošimas
    nori lapo paruošimas
  4. ĮDARAS. Onigiri įdaras gali būti pats įvairiausias. Vienas iš lengvai pagaminamų – avokado su sojos padažu ir wasabi krienais. Inde sumaišykite pusę arbatinio šaukštelio sojos su tiek pat wasabi, į gautą masę sudėkite mažais gabalėliais supjaustytą ketvirtį avokado ir gerai išmaišykite. Suformuotame ryžių kamuoliuke pirštu įspauskite nedidelę duobutę, į ją įdėkite šiek tiek sojoje mirkyto avokado, ir lengvai delnais suformuokite Onigiri į trikampį, apvalų ar cilindro formos gabalėlį.onigiri
  5. BEVEIK BAIGTA, liko tik apgaubti Onigiri jūros dumblio juostele, ir, jei mėgstate, pabarstyti jį kepintu sezamu.

    Onigiri
    Onigiri

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *